Delicja Korzenna
Rozmiar blachy: 60x20cm
Blat czekoladowy
- Fiorfiore Completo Cacao AM40CD 600 g
- Woda 230 g
- Olej 230 g
Wszystkie składniki wymieszać 5 minut na średnich obrotach, przełożyć do foremki
i wypiec w temperaturze 180*C
Nakropka
- Woda 150 g
- Cukier 15 g
- Spirytus 5 g
- Kawa espresso 25 g
- Amaretto 15 g
Wodę z cukrem zagotować, ochłodzić i połączyć z pozostałymi składnikami.
Ganache
- Śmietanka 30% 370 g
- Syrop glukozowy 50 g
- Aiba Fondente Dischi 57% AQ49DF 740 g
- Rum 150 g
Śmietanę z syropem zagotować, dodać czekoladę Ariba i wymieszać do rozpuszczenia.
Następnie dodać Rum i całość zmiksować. Rozłożyć na naponczowany blat
czekoladowy i zostawić do zastygnięcia
Mus korzenny
- Żelatyna 15 g
- Woda 100 g
- Śmietanka 30% 150 g
- Pryprawa do piernika 10 g
- Ariba Fondente Latte AQ49DL 100 g
- Ariba Fondente Dischi 57% AQ49DF 180 g
- Śmietanka ubita 30% 500 g
Śmietankę zagotować dodać przyprawy do piernika, namoczoną żelatynę i czekolady.
Po rozpuszczeniu się wszystkich składników połączyć z ubitą śmietaną.
Wyłożyć na ganasz czekoladowy.
Dekoracja
- Ariba Fondente Dischi AQ49DF 100 g
- Kawa liofilizowana 6 g
Czekoladę zatemperować dodać kawę rozpuszczalną i rozsmarować na granicie
Po zastygnięciu zeskrobać szpachelką. Nałożyć na mus korzenny